Zelfacceptatie

Ik kom het vaak tegen in mijn praktijk. Het accepteren van de gevoeligheid blijft een lastig iets. Men vindt het vervelend om ‘anders’ te zijn, om niet mee te kunnen doen met de massa.

“Ik ben een jonge vrouw dus moet toch ook met gemak 40 uur kunnen werken, 3 avonden sporten, een blinkend huis hebben en in het weekend tot in de late uurtjes in de kroeg hangen.”
Ze zijn keihard voor zichzelf.

Ik weet exact hoe ze zich voelen. Zelf ben ik nu ruim 12 jaar bewust van mijn gevoeligheid, schreef een boek over mijn proces en had het volledig geaccepteerd. Dacht ik…

Maar vorig jaar ontdekte ik dat ik mezelf voor de gek hield. Ik vergeleek mezelf nog steeds – onbewust – met anderen. Ook het feit dat ik ‘anders’ ben vond ik dus stiekem soms toch nog lastig. Iets in mij wil helemaal niet afwijken van de menigte en ik wil al helemaal niet dat men denkt dat ik een ‘overgevoelig’ typje ben. Dus hoppa, masker voor en mijn gevoeligheid wegduwen. En die gevoeligheid is juist mijn grootste kwaliteit!

Gevolg: moeeeee en niet gelukkig zijn.
Jezelf anders voordoen kost ontzettend veel energie. Je raakt ook steeds meer van jouw ware kern verwijderd en weet op een gegeven moment niet meer wie jij bent en wat jij wilt. Je bent zo gewend om als een kameleon te leven en te voldoen aan andermans verwachtingen.

Vergeet niet dat men altijd wel een mening over je heeft. Je kunt ook niet iedereen als vriend hebben en dat is helemaal goed. Als hooggevoelig persoon zou je dat het liefste wel zo zien, want je wil graag dat iedereen je aardig vindt. Maar wees blij dat ze niet allemaal bij je op de koffie willen komen

Sinds ik mijn ware ik steeds meer laat zien, heb ik de meest prachtige ’toevallige’ ontmoetingen en krijg ik uitnodigingen waar ik stil van word. Dromen komen uit. Gewoon door volledig mezelf te zijn. Mijn leven gaat een stuk moeitelozer. Hoe eenvoudig kan het leven zijn. Dát is een gelukkig leven.

Laat dit jou inspireren. Dit verhaal gaat het over hooggevoelige vrouwen, maar het geldt voor iedereen die (denkt dat hij) ‘afwijkt’ van de massa. Wees gewoon jezelf, er zijn al zoveel anderen. Ik wens jou ook een gelukkig leven.