hooggevoelige vrouw prikkels telefoon

Social media en prikkels

Hoe start jij je dag? Word je rustig wakker, doe je wat rek- en strekoefeningen, neem je een douche en dan in alle rust ontbijten?
Of ben jij net zoals vele anderen iemand die als eerste haar telefoon pakt en kijkt wat ze ‘gemist’ heeft?

Een vol hoofd

Ook ik werd tijdenlang opgeslokt hierdoor. Wakker worden, even wat oefeningen doen en dan meteen dat ding aan. Maar ik merkte steeds vaker dat ik geïrriteerd raakte en doodmoe ervan werd. Zeker als ik al een drukke dag voor de boeg had. Voordat ik überhaupt mijn slaapkamer had verlaten, was ik de hele wereld al over geweest, wist ik dat Lady Gaga een miskoop had gedaan, mijn buurvrouw vanavond spaghetti op tafel ging zetten en deed een foto van een collega mij er pijnlijk aan herinneren dat ik ook nodig weer eens moest gaan sporten. Een hoofd dat al vol zat, werd zo nog voller.

Lege batterij

Als gevoelig persoon heb je een diepgaande prikkelverwerking en zolang je nog niet goed bij jezelf bent kunt blijven, komen al die prikkels keihard binnen. Je kunt je voorstellen als je je dag start met vrijwillig al die prikkels binnenhalen (en dan heb ik het nog niet eens over de straling die van de telefoon afkomt en ook van invloed is op je zenuwstelsel), dat niet alleen de batterij van je telefoon een stukje leger is na jouw rondje social media, maar ook die van jou zelf.

Rust en focus

Ik merk dat ik het heerlijk vind om pas na 12 uur mijn social media te checken. Het geeft zoveel meer rust en focus op de dingen die ik wil doen, in plaats van dat ik overladen word met – veelal onnodige – informatie die me geen stap verder helpen en ervoor zorgen dat ik energie verlies. De berichtjes die op een antwoord wachten lopen niet weg. Er is nooit iemand boos geworden en de wereld draait nog steeds door.

Doe je mee?

Ga de uitdaging eens aan en gebruik die telefoon in de ochtend alleen waarvoor hij bedoeld is. Zet daarnaast je notificaties uit en verwijder apps die je niet gebruikt maar wel geregeld meldingen geven. Dat geeft ook een hoop rust. Je zult misschien wat afkickverschijnselen hebben in het begin, je brein mist zijn ‘beloning’, maar kijk naar wat het oplevert. Veel meer energie en minder getetter in je hoofd!