Hoogsensitiviteit vs hooggevoeligheid: wat is het verschil?

De termen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid worden vaak door elkaar gebruikt. Lange tijd deed ook ik dat. Tijdens mijn NEI-opleiding leerde ik dat er een onderscheid is en vielen puzzelstukjes op hun plaats. Dat inzicht wil ik hier graag met je delen.

Wat is HSP?

Ongeveer één op de vijf mensen is gevoeliger dan gemiddeld. Deze mensen worden vaak aangeduid als HSP (Highly Sensitive Person). Hoogsensitiviteit is geen stoornis of probleem, maar een prachtige eigenschap die een sterker ontwikkeld centraal zenuwstelsel met zich meebrengt. Dit zorgt ervoor dat je subtieler waarneemt en gevoeliger bent voor indrukken en prikkels – zowel van buitenaf (geluiden, geuren, sferen) als van binnenuit (emoties, gedachten).

Het stelt je in staat om details te zien die anderen vaak over het hoofd zien. Je voelt stemmingen aan, hebt een sterke intuïtie en kunt situaties diepgaand analyseren. Deze eigenschap kan een grote kracht zijn, maar vraagt om bewuste en liefdevolle zelfzorg om ervoor te zorgen dat je niet overprikkeld raakt.

Waarom gaat de één fluitend door het leven en raakt de ander overprikkeld?

Misschien herken je dit: sommige hoogsensitieve mensen lijken moeiteloos door het leven te gaan. Ze hebben energie voor hun werk, gezin en sociale leven. Maar er zijn ook mensen die zich voortdurend opgejaagd voelen, snel overprikkeld raken en weinig energie hebben. Hoe kan dat?

Het antwoord ligt in de verschillen tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, gaat het om twee heel verschillende ervaringen.

Het onderscheid tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit is aangeboren. Het is een krachtige eigenschap. Wanneer je bewust leert omgaan met je sensitiviteit, kan het je enorm veel brengen. Denk aan diepe verbindingen, creatieve inzichten en een scherp aanvoelen van situaties.

Hooggevoeligheid ontstaat vaak door omstandigheden. Het kan zich ontwikkelen door ervaringen waarin je je niet veilig voelde of niet begrepen werd. Dit kan leiden tot een constante alertheid, waarbij je zenuwstelsel altijd ‘aan’ staat. Deze spanning put je uit en maakt het moeilijk om te ontspannen. Je raakt sneller overprikkeld en voelt je vaak uitgeput.

Mogelijke oorzaken van hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is vaak een overlevingsmechanisme dat je hebt ontwikkeld om met uitdagingen in je leven om te gaan. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door:

  • Een onveilige opvoeding; 
  • Het gevoel dat je omgeving je niet begreep;
  • Emotionele uitputting door langdurige stress;
  • Traumatische ervaringen;
  • Blootstelling aan straling;
  • Moeite met goed incarneren (niet volledig geaard zijn).

Met andere woorden: hooggevoeligheid is niet aangeboren, maar een overlevingsmechanisme dat je hebt ontwikkeld om met je omgeving om te gaan. Hoewel het je ooit heeft geholpen, kan het je nu juist in de weg staan. 

Wat betekent dit voor jou?

Als je jezelf herkent in deze beschrijvingen, kan het waardevol zijn om na te gaan wat voor jou speelt. Ben je hoogsensitief en wil je leren om deze prachtige eigenschap meer te omarmen? Of merk je dat je hooggevoeligheid voortkomt uit een staat van overleven, en wil je werken aan het loslaten van oude spanningen en patronen?

Happy HSP Traject

Als je graag meer inzicht wilt krijgen in je gevoeligheid en deze wilt omzetten in kracht, kan het Happy HSP Traject een waardevolle stap zijn.
Dit traject bestaat uit vier NEI-sessies om je gevoeligheid beter te begrijpen en te transformeren. Lees hier meer over NEI en hoe het werkt. 

Wat kun je verwachten?

  • Meer inzicht in jezelf
  • Ontdekken van de onderliggende oorzaken van je hooggevoeligheid
  • Je hoogsensitiviteit behouden, terwijl je leert om van overleven naar echt leven te gaan
  • Het herkennen en aanpakken van energielekken
  • Oude emoties en blokkades die jouw groei belemmeren worden losgelaten
  • Een sterker en positiever zelfbeeld
  • Vergroten van zelfacceptatie en innerlijke rust
  • Meer energie en je voelt je vitaler

Tussen de sessies door kun je altijd per e-mail contact opnemen voor vragen of om te delen wat er op dat moment speelt. Zo heb je de mogelijkheid om op elk moment de nodige ondersteuning te ontvangen.

Duur traject: 4 maanden
Investering in jezelf: 
€ 497

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je kunt omgaan met jouw gevoeligheid? Of ben je benieuwd naar het Happy HSP Traject? Neem dan contact met me op.