Slaaptips voor hooggevoeligen

Hoe ziet jouw slaapkamer eruit?

Een leefomgeving waar je je fijn en veilig voelt is extra belangrijk voor een hooggevoelig persoon. De slaapkamer zou daarbij op 1 moeten staan. Tijdens de nacht verwerken we de indrukken die we overdag hebben opgedaan. Een goede nachtrust is essentieel om je energiek te voelen.

Verwijder rommel

‘Ja maar als je slaapt heb je je ogen dicht, dan zie je al die rommel toch niet’.
Onbewust neem je van alles waar. Dus ook die berg wasgoed die al dagen in de hoek van de kamer ligt. Aan ieder voorwerp in de kamer kleeft ook energie. Verwijder daarom spullen die niet noodzakelijk zijn en berg die op in een andere ruimte. Hoe minder prikkels in de slaapkamer, hoe beter.

Electrische apparaten

Veel hooggevoeligen zijn ook gevoelig voor electromagnetische straling. Je kunt denken aan lampen, wekkers, tv’s, DECT telefoons, mobieltjes en zendmasten. Zet daarom een radiowekker niet pal naast je op het nachtkastje, maar plaats deze elders in de kamer (kun je ook niet meer snoozen, twee vliegen in één klap ;-)) of vervang hem voor een wekker op batterijen. Let ook op snoeren die onder je bed liggen! Schakel zoveel als mogelijk uit.
Een televisie in de slaapkamer is ook af te raden. Even tv kijken voor het slapen gaan is niet rustgevend voor de hersenen.
En ik hoef eigenlijk niet te melden dat een mobieltje op je nachtkastje (of nog erger, onder je kussen!) not done is voor een goede nachtrust. Zelfs al staat hij op vliegtuigstand, dan nog kun je onrustig slapen en niet uitgerust wakker worden (is mijn ervaring). En wil je toch een telefoon in de buurt hebben, zet hem dan helemaal uit.

Kleur

Welke kleur is er dominant in jouw slaapkamer? Rood staat erom bekend energie te geven, dus wellicht niet zo handig in de slaapkamer. Het houd je wakker. Oranje bevordert de creativiteit. Prettig, maar niet als je wilt gaan slapen. Lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel zijn kleuren die bekend staan als kalmerend en rustgevend.

Dus maak vandaag eens een rondje door je slaapkamer en ruim op wat niet bijdraagt aan een fijne nacht.