Hoe blijf je overeind in deze roerige tijden

De acupuncturist die mij met een mondkapje op verwelkomde en voordat ze me aanraakte handschoenen aandeed… 
De caissière die van schrik achteruit deinsde toen mijn hand iets te dicht bij de hare kwam…
Op een bijna verlaten station rondlopen terwijl je normaal op dat tijdstip onder de voeten gelopen wordt…

Wat een surrealistische wereld momenteel. Er heerst veel angst. Angst die voor jou als hooggevoelig persoon zeer voelbaar kan zijn en waar je in mee kunt worden gezogen. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal. Angst kost heel veel energie.

Juist nu word je uitgedaagd om meer dan ooit goed in verbinding met jezelf te blijven. Wat kan jou hierbij helpen?

Tips

  • Bekijk maximaal 1x per dag het nieuws. Is dit alsnog te heftig, laat je dan door een naaste informeren over de benodigde maatregelen die we als burger dienen te nemen.
  • Zet muziek op waar je vrolijk van wordt en zing lekker mee. Dit helpt om te shiften van de angstmodus naar de blije modus. Denk hierbij aan een tuin. Aan de ene kant staat onkruid (angst), aan de andere kant mooie bloemen (blijheid). Welke ga je water geven? Onthoud, alles wat je aandacht geeft groeit.
  • En ga ook de dingen doen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Dat helpt om jouw energielevel en gemoedstoestand zo hoog mogelijk te houden. We focussen ons nu massaal op die ene ‘stip’ maar er is nog meer in de wereld dan dat.
  • Probeer eens te kijken naar welke positieve kanten er aan deze situatie zitten. Misschien ben je nu meer thuis en heb je daardoor meer tijd met je partner, kinderen etc. Ook hier weer, alles om een positieve mindset te krijgen/te behouden. Mentale weerbaarheid zorgt ervoor dat je beter met de situatie om kunt gaan.
  • Blijf goed voor je lichaam zorgen en luister goed naar je behoeften. Ontspan zoveel als mogelijk, slaap voldoende, drink voldoende (warm!) water, zorg voor goede voeding en beweging.
  • Visualiseer een zonnetje boven je hoofd. Zie dat deze jou verwarmt. Via je kruin komt positieve blije energie naar binnen. Het stroomt door je hele lichaam en spoelt je schoon. Alle spanning wordt via je voeten afgevoerd. 
  • Merk je dat je teveel piekert, spring op en kom in beweging, Dat helpt om het patroon te doorbreken. En nog een goede tip om weer in het hier en nu te komen. Gebruik je zintuigen. Wat hoor je, wat voel je, wat zie je, wat ruik je? 

Verbinding

Deze roerige en onzekere tijden zorgen ook voor iets moois. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat verbindt. Zo zag ik dit filmpje waar inwoners van Sienna, die opgesloten zitten in hun huizen, gezamenlijk zingen om elkaar een hart onder de riem te steken.

En als laatste. Laat je niet gek maken, maar blijf wel realistisch, dus neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Dit is een fase, ‘alles gaat weer voorbij’.

Wil je meer tips om je energie hoog te houden? Download hier het GRATIS e-book ‘5 TIPS VOOR MEER ENERGIE’