Depressie en hooggevoeligheid

Depressie en hooggevoeligheid

Tijdens het geven van een lezing over hooggevoeligheid, werd mij opnieuw duidelijk dat een depressie en het gebruik van antidepressiva voor velen niet onbekend is. Ook ik heb in het verleden ermee te maken gehad.

Het vervelende is dat hooggevoeligheid nog niet altijd wordt erkend door een reguliere arts of psycholoog – “dat staat niet in mijn boekje, dus bestaat het niet”. Men wordt niet serieus genomen en zonder al te veel uitleg wordt er medicatie voorgeschreven. Medicatie waar je als hooggevoelige heftig op kunt reageren.

Chronisch overprikkeld

Eén van de oorzaken van een depressie kan chronische overprikkeling zijn. Ons zenuwstelsel wordt de hele dag door blootgesteld aan allerlei prikkels. En sinds de komst van de smartphone is het nog eens verveelvoudigd. Het is wetenschappelijk bewezen dat je als hooggevoelige een filter mist in de hersenen, het deel waar het informatieverwerkingssysteem zich bevindt. Er komt veel meer binnen wat je moet verwerken en dat vergt dus al meer van je systeem. Vervolgens krijgen/nemen we amper rust en dat alles bij elkaar heeft gevolgen. Kijk alleen maar naar de vele burn-outs die er zijn, ook onder niet-hooggevoeligen.

Voorkomen

Het is dus belangrijk om voldoende ‘me-time’ in te lassen gedurende de dag, om even te ‘ontprikkelen’. Dat kan zijn het doen van een powernap, een wandeling in de natuur, een douche, een fijn boek lezen, met aandacht een kop thee drinken, je gevoelens van je afschrijven, dansen op je favoriete muziek etc. Wanneer je niet geregeld een pauze inlast, en altijd maar doorgaat, kun je dus uiteindelijk vervelende klachten ontwikkelen, zoals chronische vermoeidheid, burn-out en depressie.

Buikhersenen

De indianen hebben ooit ontdekt dat de hersenen in verbinding staan met de darmen. Ook in de reguliere zorg wordt de sterke relatie tussen die twee inmiddels steeds meer erkend.

Zo wordt het geluksstofje serotonine voor maar 8% aangemaakt in de hersenen en voor 80% in de darmen. Voor mij was dit verhaal een eyeopener en wellicht één van de oorzaken van mijn depressie. Jarenlang heb ik namelijk last gehad van het prikkelbare darm syndroom en ook intoleranties zijn mij niet onbekend. Veel hooggevoeligen kampen hiermee. Kijk dus ook eens naar dit stukje. Hoe zit het met de werking van jouw darmen?

Praat erover

Wanneer je merkt dat je last hebt van depressieve klachten, praat er dan over met iemand in je naaste omgeving waar je je veilig bij voelt. En schroom niet om een arts of therapeut te benaderen als je merkt dat het echt in een neerwaartse spiraal gaat.

Er heerst nog steeds een taboe op het woord ‘depressie’. Men schaamt zich. Het voelt alsof je gefaald hebt. Maar wist je dat ruim 1 miljoen Nederlanders antidepressiva slikken? Je bent dus niet de enige die worstelt met het leven.

Ik ga hier natuurlijk niet zeggen of je het wel of niet moet gebruiken, dat is jouw eigen keuze. Zelf zie ik het niet als dé oplossing, maar als een tijdelijk hulpmiddel. Ga uitzoeken waardoor je depressie wordt veroorzaakt, pas dan kan het worden opgelost. Een pilletje is een pleister op de wond. Trek je die eraf, dan komt alles weer net als een boemerang naar je toe. Het is een signaal dat iets in jou gehoord wil worden. Sta eens stil en durf te luisteren naar wat het je wil zeggen.

De les van mijn depressie

Het leven bestaat uit ups en downs. En als je hooggevoelig bent, zijn die dalen ook echt diepe dalen. Je beleeft alles immers veel intenser. Daar moet je mee zien te dealen.

Ik heb het donker mogen ontmoeten en gevochten als een leeuwin, en ben er – heel cliché – sterker uitgekomen. Mijn depressie zie ik als een periode waarin ik heb geleerd om nog meer te genieten van de kleine dingen in het leven, het heeft mij een kracht doen ontdekken waarvan ik niet wist dat ik die bezat en gaf mij tevens het inzicht dat ik mijn leven anders mocht gaan inrichten. Ik leidde namelijk een leven zoals ‘hoort’, niet welke bij me pastte. Mijn depressie ‘dwong’ me dus om het roer om te gooien. Het hielp me even herinneren dat ik niet mijn eigen pad bewandelde, maar die van een ander.

Focus je op de lichtpuntjes

Wanneer jij nu worstelt met het leven, wens ik jou veel (eigen)liefde en kracht toe. Focus je op de lichtpuntjes in je leven, hoe klein die momenteel ook lijken te zijn. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Bv. het feit dat je een dak boven je hoofd hebt, je moeder die voor je kookte omdat jij te moe ervoor was, het buurmeisje die alleen maar even langs kwam om je een knuffel te geven. Schrijf ze op voor het slapen gaan, hierdoor ga je met een positief gevoel slapen en zul je merken dat je uiteindelijk meer geluksmomenten zal gaan ervaren. Probeer het maar eens uit. En houd te allen tijde het vertrouwen dat ook voor jou de zon weer gaat schijnen!

p.s. Wil je graag hulp hierbij, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.