Voel jij je ook wel eens een vreemde eend in de bijt?

De vreemde eend in de bijt

Het sprookje ‘Het lelijke eendje’ maakte als kind altijd veel indruk op me. Ik voelde me, net als het eendje, anders dan anderen en leek ook geen echte aansluiting te vinden bij mijn leeftijdgenoten. Op verjaardagen vond ik het vaak interessanter om bij de volwassenen te zitten dan bij de kinderen. De laatste jaren is dat omgekeerd en vind je me eerder in de speelhoek dan zittend in zo’n kringetje waar ik nu behoorlijk allergisch voor ben, maar dat even terzijde. 😉

Waarom zijn we hier?

Op jonge leeftijd hield ik me al met allerlei levensvragen bezig. Waarom zijn we hier? Als je dood bent waar ga je dan heen? En wat als de aarde ‘ontploft’? Dan is er niets meer. Alle mensen, alle gebouwen, infrastructuur, alles wat is opgebouwd is dan weg. Of is er toch nog iets anders? Een andere wereld? Over dat laatste vraagstuk kon ik samen met een buurjongen altijd urenlang brainstormen. Terwijl de overige buurtkinderen zich in de tussentijd drukker maakten over de bal die, voor de zoveelste keer, door een boze buurman was afgepakt. Ik was elf jaar oud… 

Toen ik tien jaar geleden te horen kreeg dat ik hooggevoelig ben, viel er veel op zijn plek. Ik ging veel boeken en artikelen erover lezen en snapte nu waarom ik me altijd anders voelde, en vaak ook gedraag, dan de meeste mensen. Dat ontzettend diep na kunnen denken over allerlei zaken is bijvoorbeeld één van de kenmerken van een hooggevoelig persoon.

Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig, dat ‘soort’ is dus in de minderheid. Als de meesten linksaf slaan en jij gaat rechtsaf, ja, dat valt nu eenmaal meer op.

Kuddedieren

Onbewust heb ik het er toch wel moeilijk mee gehad dat ik ‘anders’ ben. Als mens ben je nu eenmaal een kuddedier en is het moeilijk te verdragen als je buiten de groep dreigt te vallen. Al was ik wel altijd omringd met mensen, toch voelde ik me een soort van eenzaam. Men leek me wel niet te begrijpen.

Lange tijd heb ik (onbewust) het leven geprobeerd te leiden dat men van mij verwachtte. Dat ging uiteindelijk niet goed… Ik heb nu eenmaal meer tijd nodig om prikkels te verwerken dan een niet-hooggevoelig persoon. Een week compleet vol plannen werkt dus niet voor mij. Ik heb ook ‘me-time’ nodig; tijd die ik alleen doorbreng en waarin ik me kan opladen.

Het echt accepteren van mijn gevoeligheid heeft nog heel lang geduurd. Ik wilde ‘normaal’ zijn, wat dat ook mag betekenen. Hoe frustrerend is het immers als je ziet dat je buurvrouw fulltime werkt en vervolgens zonder problemen de avonden en weekenden op stap kan, terwijl jij na vijf uur werken al geen pap meer kunt zeggen. Ik kreeg er een minderwaardigheidsgevoel van. Zelfs mijn buurman die veel ouder is dan ik, kon nog meer. Ik vergeleek me continu met anderen en dat moet je nooit doen. Ik mocht gaan kijken naar wat ik allemaal wel kan én al heb neergezet.

Vanuit de schaduw in het licht

En dan had het universum ook nog een leuk grapje voor me in petto, door me een carrière als tenenlezer te geven… Het is superleuk maar er moest zeker geen bordje bij mijn voordeur komt te hangen. Want wat zou men wel niet van me denken? Dan ben ik echt die rare.

En juist die niet alledaagse baan heeft me geholpen om te gaan staan voor wie ik daadwerkelijk ben.

Nu, anno 2016, heb ik mezelf en mijn ‘eigenaardigheden’ volledig geaccepteerd. En ja, zelfs mijn job als tenenlezer draag ik vol trots uit. Sterker nog, inmiddels ben ik er zelfs trots op dat ik niet dertien in een dozijn bent. Juist door mijn ‘anders zijn’, kan ik anderen inspireren. Ik open de ogen (en harten) bij mensen, geef ze inzichten waardoor ze weer stappen kunnen zetten op hun pad, mag andere hooggevoelige mensen een steun in de rug geven. Kortom, anders zijn is nog niet zo verkeerd. 😉

Word ook een Sensitive Power Woman!

Worstel jij nog met je hooggevoeligheid? Vind je het lastig om ‘anders’  te zijn? Wil jij ook die krachtige power woman in jou wakker laten worden? Ik help je graag daarbij. Het is mijn missie om andere gevoelige vrouwen in te laten zien dat ze goed zijn zoals ze zijn en welke voordelen hun prachtige eigenschap hen kan bieden.

Volg het Sensitive Power Woman Programma en leer hoe je gevoelig maar toch superkrachtig kunt zijn! Vraag een gratis en vrijblijvende sessie aan om te ervaren wat het voor jou kan betekenen.