hooggevoeligheid en assertief

Hoe assertief ben jij?

Ik en wielrenners, we zijn nog steeds geen goede combinatie, net als vorige zomer.
Vanmorgen naderde ik met de auto een kruising en zag in mijn ooghoeken een flinke groep wielrenners aankomen. Er was nog voldoende afstand en toch vond één van hen het nodig zijn mond open te trekken en mij iets toe te schreeuwen. Gelukkig stond mijn autoraam open, zodat ik hem op een eenvoudige manier duidelijk kon maken hier niet van gediend te zijn. Hij zweeg direct. Met een rechte rug en een denkbeeldig schouderklopje bij mezelf reed ik verder. Zó, ik laat mij het kaas niet meer van het brood eten.

Grenzen over

Dit was vroeger wel anders. Tot in mijn late tienerjaren was ik ontzettend verlegen. Overal zei ik maar ja en amen op. Durfde niet in het verweer te komen. Met als gevolg dat ik dus heel vaak mijn eigen grenzen overging. Dat ik dingen deed die ik eigenlijk helemaal niet wilde.

Daar kwam flinke verandering in toen ik op aanraden van mijn toenmalige werkgever een assertiviteitstraining ging volgen. Mijn leidinggevende vond mij namelijk ‘te zacht’ en weinig stressbestendig.

Van verlegen meisje naar assertieve vrouw

Dit doet mij trouwens ook terugdenken aan mijn stagetijd bij een Amsterdams bedrijf. Van de directeur kreeg ik de opdracht om iedereen eens een ‘grote bek’ te geven. Als meisje uit een klein dorp, die ineens in zo’n grote stad terechtkwam, waar iedereen heel direct was, vond ik dit zo gek. Deze opdracht heb ik overigens nooit uitgevoerd. Ik ga mijn collega’s toch niet zomaar een veeg uit de pan geven?!
In die tijd werden de kwaliteiten van hooggevoeligheid helaas nog niet gezien.

Maar goed, terug naar die training. Ik kwam daar terecht in een groep met mensen die veelal een burn-out hadden. Mensen die te lang over hun eigen grenzen waren heengegaan of dit hebben laten gebeuren. Een aantal maanden lang hadden we wekelijks les en leerden we in een veilige omgeving om voor onszelf op te komen.

Die groepslessen waren echt heel fijn en waardevol, en hebben mij uiteindelijk getransformeerd van een verlegen meisje die nergens tegenin durfde te gaan, naar een vrouw die voor zichzelf durft op te komen en haar eigen behoeftes serieus neemt. Mijn toenmalige werkgever heeft er denk nog spijt van. 😉

Hooggevoeligen en assertiviteit

Assertief zijn zit vaak niet in het systeem bij hooggevoeligen.  Je wil een ander niet kwetsen of teleurstellen. Je wil graag aardig gevonden. Maar dit heeft wel als gevolg dat je geregeld je eigen behoeften zult negeren, met als resultaat dat je energie lekt. Ook het binnenhouden – het niet uitspreken of laten zien – van emoties rooft energie. Het is dus ontzettend belangrijk om assertief te zijn.

Vind jij dit nu nog lastig en weet je niet goed hoe dit aan te pakken, maak dan eens een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik luister graag naar jouw verhaal en help je verder op weg.