Als alles verandert…
“Alles lijkt sneller te gaan dan vroeger, en dat is ook zo,” lees ik in het boek ‘Als alles verandert, verander dan alles‘ van Neale Donald Walsch.
Zo geeft hij als voorbeeld dat in deze tijd dingen sneller te realiseren zijn. Als je vroeger een boek wilde hebben die niet op voorraad was bij je plaatselijke boekhandel, dan werd die voor je besteld en met een beetje geluk kon je hem een paar dagen later ophalen. Nu bestel je een boek bij een groot online warenhuis en je kunt hem diezelfde avond nog in huis hebben.
Op deze manier worden je behoeften snel bevredigd en ga je weer op naar het volgende dat je wil hebben. Dat is wellicht prettig maar zorgt er tevens voor dat we een stortvloed aan prikkels creëren voor ons brein en er nauwelijks nog momenten zijn dat we niks om handen hebben. Doe jij nog wel eens aan ‘lummeltijd’? Gewoon echt even niets doen.
Meer prikkels
Als hooggevoelige heb je meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Neem je daar geen ruimte voor dan heb je kans op overprikkeling en dat is in de huidige maatschappij bijna niet meer te ontlopen. We staan de hele dag ‘aan’, mede ook dankzij ons mobieltje, waardoor de hele wereld letterlijk binnen handbereik ligt. We hoeven ons niet te vervelen. Sinds de jaren tachtig hebben we zeker 5x zoveel prikkels te verwerken gekregen op een dag.
Hoe overleef ik december
Overprikkeling is soms niet te voorkomen maar je kunt wel maatregelen nemen om het te beperken. De decembermaand is bij uitstek de maand om ‘gek’ te worden. Daarom wat tips:
- Plan me-time in. Dat kan een uur, een dagdeel, of zelfs een hele dag zijn, waarop jij doet wat jij wil. Waar word je blij van? Wat geeft jou energie? Blok het echt af in jouw agenda, zodat je het niet per ongeluk kunt vergeten. Probeer ook de dagen voor/na kerst en oudjaar zo rustig mogelijk te houden, zodat je echt even kunt opladen.
- Het is de maand van de feestjes. Durf nee te zeggen als je voelt dat het teveel is voor jou. Het zit in jou om iemand te ‘pleasen’ maar ook jij mag je grenzen aangeven. Kom je er echt niet onderuit, kijk dan of je het zo kan regelen dat zowel jij als de ander er blij van wordt. Dus niet een hele middag en avond bij je familie, maar geef aan dat je ongeveer een uur voor het kerstdiner zal arriveren zodat je zo genoeg energie over houdt om gezellig te tafelen.
- Het is ook een maand met weinig daglicht en dat kun je merken aan je energie. Geef aan de vermoeidheid toe. Vecht er niet tegen maar zorg goed voor jezelf. Ga op tijd slapen, doe – indien mogelijk – middagdutjes en probeer overdag zoveel als mogelijk buiten te zijn. Bewegen doet ook wonderen. Je kunt deze weken meer onrust in je lijf voelen dan normaal, vanwege alle kerststress die er in de lucht hangt en die jij vaak onbewust waarneemt.
- En over energie gesproken. Hoe verleidelijk die kerstkransjes ook zijn (en die kilo’s overgebleven pepernoten), probeer het te beperken. Suikers maken je moe = vatbaarder voor overprikkeling.
- Supermarkten en winkels. Ga niet op de drukste momenten van de dag, stuur iemand anders of laat het thuis bezorgen. Je kunt het natuurlijk ook als de ultieme test zien. #omdenken Als jij deze maand fluitend in de supermarkt kunt rondlopen, dan kun je alles aan. 😉
- Tot slot, ondanks dat alle drukte wellicht wat teveel kan worden, geniet!! Sta stil bij alle mooie momenten en wees dankbaar. Deze maand is ook een maand van liefde, warmte en saamhorigheid.
Wat wil jij in het nieuwe jaar veranderen?
Ik begon mijn verhaal over veranderingen. Deze periode is bij uitstek het moment om te reflecteren. Wat wil jij in 2019 nu écht anders gaan doen? Waar word je gelukkig van? Wat geeft je energie? Wat zijn jouw dromen?
Denk daar eens over na de komende weken en schrijf ze op. Noteer drie wensen die je wil realiseren. Gewoon ouderwets, met pen en papier. Dat is het meest krachtig. Maak vervolgens een actieplan hoe je het gaat realiseren. Deel het op in stapjes en werk er iedere dag aan.
Wil je bv. fitter worden, dan kun je niet verwachten dat je morgen wakker wordt en ineens de marathon kan lopen. Begin met rustig aan een paar minuutjes te lopen en bouw dat zo op. Dat geldt ook voor mensen die als doel hebben een boek te schrijven. Als je iedere dag een kwartiertje schrijft, heb je na een paar maanden al flink wat pagina’s. Kijk wat ervoor nodig is om jouw doel te bereiken.
Zoek ook naar voorbeelden. Wie is jouw rolmodel? Hoe hebben zij hun wens gerealiseerd? Ga eens met ze in gesprek als dat mogelijk is. Vaak weten we heel goed wat we willen, en wat ervoor nodig is, maar vinden we het eng om te veranderen, om nu echt die sprong te wagen. Verandering vergt inspanning, moed en vertrouwen.
Ik ben heel benieuwd naar jouw doelen. Als je wilt mag je ze naar me toe mailen, dan zal ik over een tijdje eens vragen waar je nu staat en kan ik je in een gratis en vrijblijvend gesprek (max. 20 minuten) wat tips geven. Een soort stok achter de deur. Een cadeautje van mij voor jou.
Ik wens je een maand vol liefde, rust en verbinding. Maak van 2019 een fantastisch jaar!